De risico’s van een laag presterend ontwikkelteam

Wanneer een ontwikkelteam niet naar behoren presteert, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de algehele projectuitvoering, het eindproduct en de bedrijfsresultaten.

Wanneer een ontwikkelteam niet naar behoren presteert, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de algehele projectuitvoering, het eindproduct en de bedrijfsresultaten. In deze blog duiken we dieper in de risico’s van een laag presterend team en leggen we uit hoe van Oort Coaching kan helpen met een grondige teambeoordeling en daaropvolgende coaching om de teamprestaties te verbeteren.

Risico’s van een laag presterend ontwikkelteam

Er zijn diverse risico’s verbonden aan een team dat niet optimaal functioneert. De meest voorkomende hiervan worden hieronder uiteengezet.

  1. Vertraging in projecten
    Vertragingen kunnen kostbaar zijn, niet alleen in termen van geld maar ook in termen van marktaandeel en reputatie. Een team dat niet efficiënt werkt, kan deadlines missen, wat resulteert in verlies van klantvertrouwen en potentieel marktaandeel.
  2. Toename van fouten en bugs
    Een team dat niet op zijn best functioneert, zal waarschijnlijk meer fouten maken. Dit kan leiden tot een product van lagere kwaliteit, wat vervolgens kan resulteren in ontevreden klanten en mogelijk zelfs schadeclaims.
  3. Lage teammoraal
    Wanneer teamleden voelen dat ze niet goed presteren, kan dit leiden tot een daling van het moreel, wat op zijn beurt kan leiden tot een vicieuze cirkel van nog slechtere prestaties.

Hoe kun je de prestaties van je team verbeteren?

  1. Duik dieper in de dynamiek van je team
    Maak voor enkele dagen een integraal onderdeel uit van je team. Het is één ding om aanwezig te zijn, maar een ander om daadwerkelijk te begrijpen wat er speelt. Door intensieve gesprekken met je teamleden te voeren, werkprocessen nauwlettend te observeren en de resultaten te evalueren, verkrijg je een duidelijk beeld van de uitdagingen en de redenen daarachter. Communiceer openlijk, wees transparant en moedig je team aan om de obstakels te erkennen. Laat iedereen begrijpen hoe je tot bepaalde conclusies bent gekomen.

  2. Inspiratie en daardoor gezamenlijke groei
    Zoek naar creatieve en effectieve oefeningen online om de teamcohesie te versterken. Het doorbreken van de routine kan een opfrisser zijn, zeker als er een negatieve sfeer hangt. Vind inspiratiebronnen zoals motiverende afbeeldingen, quotes, video’s, blogs, of posts op sociale media om een positieve impuls aan het team te geven.

  3. Neem soms een stap terug
    Een constante druk van stakeholders en de organisatie kan juist contraproductief werken voor een team dat al worstelt. Dit kan leiden tot hogere uitval en een dalende motivatie. Durf daarom af en toe het tempo te verlagen, of zoals men in Scrum zegt, kies voor minder story points. Door haalbare doelen te stellen, kan het team weer het gevoel van succes ervaren.

  4. Vier elk succesmoment
    Het klinkt misschien cliché, maar de teamgeest wordt grotendeels bepaald door gezamenlijke ervaringen. Heeft het team een taak voltooid, ook al was het na de oorspronkelijke deadline? Vier het! Zulke momenten erkennen en vieren geeft het team de energie en motivatie om de volgende uitdagingen aan te gaan.
Team scrum

Wie is van Oort Coaching

Met een rijke ervaring van twintig jaar in de digitale wereld en een brandende passie voor open source, heb ik, Yarno van Oort, talloze transformaties in de tech-wereld doorlopen. Of het nu gaat om mijn expertise in PHP, mijn leidende rol bij Dept, of mijn ondernemersavonturen zoals het oprichten van een digitaal bureau in Haarlem, elke stap heeft mij gevormd. Voorafgaand aan mijn digitale carrière, koesterde ik een passie voor fietsen. Mijn aanpak is eenvoudig, transparant en respectvol, en ik geloof sterk in de kracht van samenwerking in deze digitale era.

Mijn missie? Teams naar een hoger niveau tillen met behulp van mijn ervaringen en unieke coachingstechnieken.

Benieuwd hoe ik een verschil kan maken voor jullie team? Laten we samen de mogelijkheden verkennen! Plan een afspraak en laten we jullie behoeften in kaart brengen.